сряда, 21 януари 2009 г.

Бум на измамите в града

Независимо от цялата медийна кампания по разясняване на измамите и множеството налични живи примери около нас, продължават да се намират наивници, които доброволно да се разделят със спестяванията си. През последния месец броя на измамените възрастни хора в Нова Загора нарастна неимоверно.
Този път използваната схема е телефонно обаждане на стационарен домашен телефон към БТК. На фона от крясъци и вайкане се съобщава за някакъв инцидент по вина на внук, племенник или нещо такова, който е задържан в полицията. За освобождаването му била необходима голяма сума пари (3000 - 5000 лв или колкото има в наличност), която да се предаде като подкуп или гаранция. Определя се среща на някое открито място, където парите да бъдат предадени на посредник, който подава в знак на удостоверение мобилен телефон на жертвата за връзка с "началника". После взема парите и изчезва.

Какво трябва да направите, ако телефона ви звънне и се разиграе описаната сцена?
- изслушайте спокойно цялата песен без да прекъсвате човека. Все пак това е вид творческа изява и поне за момента за чужда сметка. Не всеки ден можете да се насладите на безплатен театър посветен изцяло на Вас!
- дръжте се така, както се очаква в подобен случай. Опитайте се дори да засенчите актьорското изпълнение отсреща! Може да се вайкате да плачете и каквото ви хрумне там, но в никакъв случай не заплашвайте с полиция , прокурори и др. Така пиесата ще приключи на момента безславно.
- когато Ви поискат парите започнете да се вайкате, че нямате толкова пари, от къде ще ги намерите и т.н. След уговорките в стил - "най-много толкова" трябва да чуете, че "не е достатъчно, но дано свърши работа, пък колкото имате да дадете повече - по-добре".
- след като приключи разговора, в очакване да Ви се обадят по-късно, за да съберете парите, незабавно се обадете на номер 166 (безплатно е) и съобщете, че се опитват да Ви измамят. Съобщете също името, адреса и телефонния си номер.
- после изслушайте инструкциите давани Ви по телефона от измамниците, предайте ги на 166 и в никакъв случай не предприемайте несъгласувани с полицаите действия!
- можете да си приготвите една непрозрачна найлонова торбичка са нарязани стари вестници в нея, плътно и старателно завита да си я поставите в джоба, ако се наложи да я предадете с треперещи ръце и сълзи на очи на измамника.
- после ще можете да се насладите когато полицаите закопчеят злодея в хепиенда на пиесата в която сте очаствали Вие, достоен за номинация "Оскар".

Все пак не всеки може да измами измамник. А нима Вие сте под интелектуалното ниво на измзмниците?! Опитайте да докажете превъзходството си, като спазите горните препоръки!