събота, 31 октомври 2009 г.

РАЗКРИТИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

През изминалите две денонощия бяха разкрити извършителите на поредица кражби на акумулаторни батерии от паркирани леки и товарни автомобили на територията на община Нова Загора. Кражбите са извършвани в продължение на около месец предимно в тъмната част на денонощието или в ранните следобедни часове. Характерно е използването на инструменти при отваряне на капака и демонтажа на акумулатора, без оставяне на следи от груб взлом. Откраднатите акумулаторни батерии били предавани на различни пунктове за изкупуване на метали, като вторични суровини.
Разкрити и задържани са също и извършителите на поредица взломни кражби от магазини на територията на града. Предмет на посегателство при тях са представлявали намиращите се банкноти и едри монети от чекмеджетата на касите, цигари и други необемисти вещи. Кражбите са извършвани в тъмната част на денонощието в интервала между 3 и 4 часа. Проникването в магазините е ставало предимно чрез грубо взломяване на входните врати, като времето им на престой в магазина не дадхвърля 10-15 скунди. По този начин са извършили кражби, включително и от обекти, защитени от СОД.
За пореден път е задържан известен разпространител на марихуана от Нова Загора. Този път в дома му са открити близо 200 грама сух материал, според него закупен онлайн.

Извършителите на всички разкрити престъпления са "стари познайници" и са задържани за пореден път за срок от 24 до 72 часа. През това време се очаква известно затишие в криминалните хроники. За съжаление след изтичането на тези срокове, дори и евентуално осъдени отново на пробация крадците ще се движат сред нас, набелязвайки поредната си жертва.

неделя, 25 октомври 2009 г.

НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ

През този месец се наблюдава тревожна тенденция към зачестяване на случаите на заплахи и стрелба с незаконно оръжие.

На 08.октомври пиянска свада в питейно заведение в с.Кортен за малко не се превръща в кървав трилър, когато един от участниците се завръща с полуавтоматично оръжие в ръка. След проведените оперативно издирвателни мероприятия са иззети 2 броя незаконни пушки.
На 21.октомври е подаден сигнал за стрелба по нощен пазач на питейно заведение в с.Асеновец. Открита и иззета е колекция от боеприпаси и самоделната пушка за ловни патрони, с която е произведен изстрела от мъж с психиатрично заболяване. Същия незабавно е изпратен за лечение в гр.Раднево.
В ранните утринни часове на 25-ти мъж с ловна пушка обстрелва питейно заведение в с.Млекарево. Благодарение на своевременно подадения сигнал и бързата намеса на полицията не са дадени жертви. Оказва се, че отново става въпрос за незаконно оръжие, този път в ръцете на пиян пазач.
На 28.октомври от частен дом в с.Еленово е иззет 1брой пистолет "Макаров" със заличени фабрични номера.